Cilvēki Covid pirmajā līnijā. Stradiņi

Saglabāt
Dalīties

Raidījums

8. jūnijs, 2020

Par raidījumu

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā nonāk sarežģītākie pacienti, kuriem citās ārstniecības iestādēs nevarētu palīdzēt. Stradiņos arī pasaulē nāk mazuļi, kuru pašu vai māmiņu dzīvības pakļautas lielam riskam. Tādēļ ārkārtas situācijas laikā slimnīcā īstenoti ļoti stingri drošības pasākumi, lai pasargātu pacientu un speciālistu dzīvības.

Janita Veinberga, slimnīcas komunikācijas vadītāja zina, ka cilvēkiem ir bijusi neizpratne, kādēļ nepieciešams ievērot tik nopietnus drošības pasākumus. Stradiņi nedrīkst atļauties riskēt, jo šajā laikā ir jānosargā gan īpašie pacienti, gan izcilie speciālisti – kompromisi netiek pieļauti.

Vecmātes Signes Iršas nodaļā dzemdē māmiņas ar nopietnām veselības problēmām.  Tās ir augsta riska pacientes, tādēļ slimnīcas speciālistiem bija jāpieņem smags lēmums, ka ārkārtas situācijas laikā tētis vai cits tuvinieks dzemdībās piedalīties nevarēs. Tāpēc Stradiņu speciālisti uzsver, ka jaundzimušo tēti ir klusie varoņi ­­– cilvēki Covid pirmajā līnijā, kuri palīdzējuši attālināti, telefonsarunās vai video zvanos un, neesot klāt, pasargājuši citas māmiņas un mazuļus.

Neskatoties uz visu, bērniņi dzimst arī krīzes laikos un slimnīcas komanda priecājas, ka pavasara mēnešu jaundzimušo statistika ir ļoti laba.

Šajā laikā arī slimnīcas personālam nācies operatīvi apgūt tehnoloģiju iespējas, ko izmantot gadījumos, kad dzīvās konsultācijas nav iespējamas. Un Stradiņu komanda ar to tikusi galā sekmīgi, organizējot darba procesus un pat konsultācijas e-vidē.