LAMPA 2020: Noklusētā kultūra

Saglabāt
Dalīties

Konferences

4. septembris, 2020

Par raidījumu
Latvijas kultūras telpa ir ļoti bagāta un daudzšķautnaina. Mēs ļoti lepojamies ar savas kultūras starptautiskajiem sasniegumiem. Dziesmu svētku kustība ir unikāls pasaules līmeņa notikums. Latvijas arhitektūras mantojums ir īpašs kultūras telpā. Taču tad ir virkne kultūras īpatnību par ko nevēlamies runāt un labprāt noklusējam. Taču arī tā ir daļa no kultūras telpas, kultūras īpatnības, kam ir ietekme ne tikai uz sabiedriskiem procesiem, bet arī uz investīciju un uzņēmējdarbības vidi.

“Paldies kultūra” – mēs ļoti augsti vērtējam “paldies” vārdu. Mēs gribam pateikt paldies gan dakterim, gan citiem labvēļiem. Taču kurā brīdī Latvija ierindojas vienā no augstākajām vietām Eiropas korumpētāko valstu sarakstā? Kur ir paldies, bet – kur sākas korupcija? Vai korupcija ir tautas kultūras īpatnība?

“Citādo kultūra” –mēs proponējam un lepojamies ar savu kultūras atšķirību. “Mums ir tādas kultūras bagātības, kā nekur citur pasaulē,” ir bieži dzirdēta tēze apmeklējot kādu muzeju, izstādi vai  notikumu. Mums patīk būt citādiem, bet vai paši citādo un atšķirīgāko spējam vispār pieņemt?

“Kapu kultūra” – viena no dziļākajām Latvijas kultūras īpatnību šķautnēm. Ja ar ko atšķiramies, tad ar šo noteikti. Taču – kāda ir šīs kultūras izcelsme un kādēļ Veļu pasaulei ir tik liela ietekme mūsu kultūrā?

Sarunā mēģināsim atbildēt uz jautājumu, vai šīm pilnīgi nesaistītām noklusētajām kultūras šķautnēm varbūt ir viens kopsaucējs un, varbūt tam visam ir kaut kas vienojošs, kas padara Latviju tik interesantu un atšķirīgu.

Cēsis ir apņēmusies kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027, kur tieši atšķirīgās kultūras meklējumi būs viena no galvenajām sadaļām stāstā Eiropas kultūras galvaspilsēta Cēsis pieteikumā.

Rīko:
Cēsu novada pašvaldība

Vada:
Atis Egliņš – Eglītis, Cēsu novada pašvaldības administrācijas vadītājs, EKG darba grupas vadītājs

Piedalās:
Liene Pērkone, VSIA "Rīgas cirks" direktore
Rojs Rodžers, sabiedriskais aktīvists
Sintija Helviga-Eihvalde, KNAB Stratēģiskās analīzes nodaļas priekšniece
Rasma Bērziņa, apbedīšanas biroja īpašniece Cēsīs, izvadītāja

Tev varētu patikt